Elinkautisvankien vapauttamismenettely

Rikosjuristimme avustaa ehdonalaista vapauttamista koskevan hakemuksen laatimisessa ja asian käsittelyn eri vaiheissa. Tavoitatte rikoslakimiehemme soittamalla puhelinnumeroon 040 124 2606 tai lähettämällä sähköpostia toimisto@legimia.fi.

Elinkautisvankien vapauttamismenettelystä säädetään elinkautisvankien vapauttamismenettelystä annetussa laissa.

Elinkautiseen vankeuteen tuomitulla on oikeus saattaa häntä koskeva vapauttamismenettely vireille toimittamalla vapauttamista koskeva hakemus Helsingin hovioikeudelle. Ehdonalaista vapauttamista koskeva asia käsitellään siis Helsingin hovioikeudessa.

Rikosseuraamuslaitoksen on ehdonalaista vapauttamista koskevan hakemuksen johdosta annettava lausunto hovioikeudelle. Lausunnossaan Rikosseuraamuslaitoksen on todettava, puoltaako vai vastustaako se vapauttamista ja onko vanki määrättävä rikoslain (39/1889) 2 c luvussa tarkoitettuun valvottuun koevapauteen.

Vankeuslain (767/2005) 10 luvun 3 §:ssä tarkoitetussa tilanteessa tai muusta erityisestä syystä Rikosseuraamuslaitos voi tehdä hakemuksen vangin vapauttamisesta.

Asian valmistelu hovioikeudessa alkaa, kun ehdonalaista vapauttamista koskeva hakemus saapuu hovioikeuteen, kuitenkin aikaisintaan kaksi vuotta ennen mahdollista vapauttamisajankohtaa.

Elinkautisvangin ehdonalaista vapauttamista koskevan hakemuksen laatimisessa on suositeltavaa käyttää lakimiehen apua. Hakemuksen laatimisesta ja sen ajankohdasta on erittäin tärkeää keskustella etukäteen lakimiehen kanssa. Jos vankia ei nimittäin päästetä ehdonalaiseen vapauteen, asia voidaan saattaa hovioikeuden uudelleen ratkaistavaksi vasta vuoden kuluttua hylkäävästä päätöksestä.

Vangille voidaan asiaa käsiteltäessä myöntää oikeusapua niin kuin oikeusapulaissa (257/2002) säädetään. Oikeusapulain 10 §:n 1 momentissa tarkoitettua selvitystä taloudellisista olosuhteista ei tarvitse esittää. Oikeusavun myöntämisestä päättää tuomioistuin.

rikoslakimies