Petokset

Talousrikosasioissa on erittäin tärkeää ottaa yhteyttä lakimieheen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa rikosprosessia. Toimistomme antaa ammattitaitoista juridista apua erilaisissa talousrikosasioissa. Rikoslakimiehellämme on vuosien kokemus vaativienkin rikosasioiden ajamisesta ja hän on avustanut syytettyjä lukuisissa petoksiin ja muihin talousrikoksiin liittyvissä oikeudenkäynneissä. Tavoitatte rikoslakimiehemme soittamalla puhelinnumeroon 040 124 2606 tai lähettämällä sähköpostia toimisto@legimia.fi.

Petos

Petoksesta, törkeästä petoksesta ja lievästä petoksesta säädetään rikoslain 36 luvussa. Petoksessa on kysymys toisen erehdyttämisestä tai erehdyksen hyväksikäyttämisestä sellaisella tavalla, että petosrikoksen uhrille aiheutuu taloudellista vahinkoa. Petos tehdään hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksessa.

Petoksesta tuomitaan se, joka hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä. Petoksesta tuomitaan myös se, joka edellä mainitussa tarkoituksessa dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla taikka tietojärjestelmän toimintaan muuten puuttumalla saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja siten aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa. Petoksen yritys on rangaistava.

Petoksen tunnusmerkistö voi täyttyä eri tavoilla. Erehdyttäminen voi tapahtua esimerkiksi siten, että myyjä antaa ostajalle virheellistä tietoa jostakin täsmällisestä tiedosta liittyen kaupan kohteen ominaisuuksiin.


Törkeä petos

Petosta on pidettävä törkeänä petoksena, jos petoksessa
1) tavoitellaan huomattavaa hyötyä,
2) aiheutetaan huomattavaa tai erityisen tuntuvaa vahinkoa,
3) rikos tehdään käyttämällä hyväksi vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta tai
4) rikos tehdään käyttämällä hyväksi toisen erityistä heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa
ja petos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Törkeän petoksen yritys on rangaistava.

Jotta petosrikosta voitaisiin pitää tekomuodoltaan törkeänä, tulee vähintään yhden edellä kohdissa 1-4 mainitun kriteerin täyttyä ja sen lisäksi petoksen tulee olla kokonaisuutena arvostellen törkeä. Esimerkiksi useiden tuhansien eurojen taloudellista vahinkoa voidaan pitää 2 kohdassa tarkoitettuna huomattavana vahinkona. Arvioitaessa sitä, onko petos kokonaisuutena arvostellen törkeä, voidaan ottaa huomioon esimerkiksi rikoksen suunnitelmallisuus, kesto, tekotapa ja muut rikokseen liittyvät seikat. Syyttäjän tehtävänä on harkita, mistä rikoksesta hän vaatii syytetylle rangaistusta ja näyttää syyte toteen. Tuomioistuin harkitsee tuomiossa, onko syytetty syyllistynyt rangaistavaan tekoon ja ratkaisee tarvittaessa kysymyksen siitä, onko kyseessä petos vai törkeä petos.


Lievä petos

Jos petos, huomioon ottaen tavoitellun hyödyn tai aiheutetun vahingon määrä taikka muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen vähäinen, rikoksentekijä on tuomittava lievästä petoksesta.

Rangaistus

Petoksesta on tuomittava sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Törkeästä petoksesta on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Lievästä petoksesta on tuomittava sakkoa.

Vanhentumisaika

Mikäli syyteoikeus on vanhentunut, ei rikoksesta voida nostaa syytettä eikä tuomita siitä rangaistusta. Syyteoikeuden vanhentumisesta säädetään rikoslain 8 luvussa. Petosta koskeva syyteoikeus vanhenee viidessä vuodessa. Törkeän petoksen syyteoikeus vanhenee kymmenessä vuodessa. Lievän petoksen syyteoikeus vanhenee kahdessa vuodessa.

rikoslakimies