Rattijuopumus ja törkeä rattijuopumus
Rattijuopumus ja törkeä rattijuopumus ovat liikennerikoksia. Rattijuopumuksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta säädetään rikoslain 23 luvussa.
Rikoslain 23 luvun 3 §:n mukaan rattijuopumuksesta on tuomittava se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua nautittuaan alkoholia niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus ajon aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea tai että hänellä tällöin on vähintään 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa.
Lisäksi rattijuopumuksesta tuomitaan se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua käytettyään huumausainetta niin, että hänen veressään on ajon aikana tai sen jälkeen käytetyn huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta. Tämän momentin säännöstä ei kuitenkaan sovelleta, jos mainittu aine tai aineenvaihduntatuote on peräisin lääkevalmisteesta, jota kuljettajalla on ollut oikeus käyttää.
Rattijuopumuksesta tuomitaan myös se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua käytettyään muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia taikka tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut.
Rattijuopumuksesta on säädetty rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enintään kuusi kuukautta.
Rattijuopumus on tekomuodoltaan törkeä (törkeä rattijuopumus), jos rattijuopumuksessa
1) rikoksentekijän veren alkoholipitoisuus on vähintään 1,2 promillea tai hänellä on vähintään 0,53 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, tai
2) rikoksentekijän kyky tehtävän vaatimiin suorituksiin on tuntuvasti huonontunut taikka
3) rikoksentekijä on käyttänyt muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia tai tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on tuntuvasti huonontunut, ja olosuhteet ovat sellaiset, että rikos on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle.
Törkeästä rattijuopumuksesta on säädetty rangaistukseksi vähintään 60 päiväsakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.
Rattijuopumuksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta on olemassa paljon oikeuskäytäntöä. Esimerkiksi ratkaisussa KKO 2023:55 A oli ajanut mopolla jalkakäytävällä, minkä johdosta poliisi oli määrännyt hänelle liikennevirhemaksun. Sittemmin syyttäjä vaati A:lle saman ajotapahtuman perusteella rangaistusta rattijuopumuksesta. Syyttäjän mukaan liikennevirhemaksu ei estänyt syytteen tutkimista, sillä tieto liikennevirhemaksusta oli poliisin pyynnöstä poistettu asianomaisesta tietojärjestelmästä. Korkein oikeus katsoi, että syyte koski samaa menettelyä, jonka perusteella liikennevirhemaksu oli määrätty, eikä syytettä sen vuoksi voitu tutkia niin sanotun ne bis in idem -kiellon vuoksi. Kun liikennevirhemaksun määräämistä koskevaa päätöstä ei ollut laillisessa järjestyksessä poistettu, sitä koskevan tiedon poistamisella tietojärjestelmästä ei ollut vaikutusta syytteen tutkimisen edellytyksiin.
Mikäli olet epäiltynä tai syytettynä rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta, on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen rikoslakimieheen. Toimistomme lakimiehiltä saat maksuttoman alkuneuvottelun. Avustamme asiakkaitamme kaikissa rikosprosessin vaiheissa.
