Salakuljetus

Globalisoituvassa maailmassa matkustaminen on lisääntynyt huomattavasti. Matkustamista myös säännellään ja valvotaan tarkemmin kuin aikaisemmin. Matkalle lähtiessä on erittäin tärkeää ottaa ajoissa selvää, mitä tavaroita saa tuoda maahan tai viedä maasta.

Tiesitkö, että salakuljetus on rikos?

Rikoslain 46 luvun 4 §:n mukaan salakuljetuksesta on tuomittava se, joka ilman asianmukaista lupaa taikka muuten tuontia tai vientiä koskevien säännösten tai määräysten vastaisesti tuo tai yrittää tuoda maahan taikka vie tai yrittää viedä maasta tavaraa, jonka tuonti tai vienti on kielletty tai edellyttää viranomaisen lupaa tai tarkastusta.

Salakuljetuksena ei kuitenkaan pidetä 1–3 §:ssä tarkoitetun tuontia tai vientiä koskevan säännöksen tai määräyksen rikkomista.

Salakuljetuksesta on säädetty rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Jos salakuljetus, huomioon ottaen tavaran arvo tai määrä tai muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen vähäinen, rikoksentekijä on tuomittava lievästä salakuljetuksesta sakkoon.

Salakuljetettu tavara on yleensä esimerkiksi huumausaineita, lääkeaineita, ampuma-aseita, räjähteitä, kasveja tai jalokiviä. Salakuljetus voi tapahtua esimerkiksi piilottamalla salakuljetettavaa tavaraa kulkuneuvoon ennen maahantulopaikkaa.

Mikäli olet epäiltynä tai syytettynä salakuljetuksesta, on suositeltavaa kääntyä ajoissa ammattitaitoisen rikoslakimiehen puoleen. Tavoitatte rikoslakimiehemme soittamalla puhelinnumeroon 040 124 2606 tai lähettämällä sähköpostia toimisto@legimia.fi.